македонски » литвански   Минато 4


84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

84 [aštuoniasdešimt keturi]

Praeitis 4

84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

84 [aštuoniasdešimt keturi]

Praeitis 4

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlietuvių
чита sk-----i
Јас читав. (A-) s-------.
Јас го прочитав целиот роман. (A-) p---------- v--- r-----.
   
разбира su-----i
Јас разбрав. (A-) s-------.
Јас го разбрав целиот текст. (A-) s------- v--- t-----.
   
одговара at-----i
Јас одговорив. (A-) a-------.
Јас одговорив на сите прашања. (A-) a------- į v---- k--------.
   
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. (A-) ž---- – (a-) ž------.
Јас го пишувам тоа – јас го напишав тоа. (A-) r---- – (a-) p-------.
Јас го слушам тоа – јас го слушнав тоа. (A-) g------ – (a-) g------- / i-------.
   
Јас го земам тоа – јас го зедов тоа. (A-) a----- – (a-) a-------.
Јас го носам тоа – јас го донесов тоа. (A-) a- (s-) n--- – (a-) a- (s-) n-----.
Јас го купувам тоа – јас го купив тоа. (A-) p---- – (a-) n-------.
   
Јас го очекувам тоа – јас го очекував тоа. Aš t- t------- – a- t- t--------.
Јас го појаснувам тоа – јас го појаснив тоа. (A-) a------ – (a-) p---------.
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. (A-) p------ / ž----- (a-) p-------- / ž------.