македонски » литвански   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [aštuoniasdešimt aštuoni]

+ Modaliniai veiksmažodžiai praeityje 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [aštuoniasdešimt aštuoni]

Modaliniai veiksmažodžiai praeityje 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlietuvių
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. Ma-- s---- n------- ž----- s- l---. +
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. Ma-- d---- n------- ž----- f------. +
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. Ma-- ž---- n------- s- m----- ž----- š---------. +
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Ma-- v----- n------- e--- p-------------. +
Тие не сакаа да ја раскренат собата. Ji- n------- t------- k-------. +
Тие не сакаа да појдат во кревет. Ji- n------- e--- m------. +
   
Тој не смееше да јаде сладолед. Ja- b--- n------- v------ l---. +
Тој не смееше да јаде чоколада. Ja- b--- n------- v------ š-------. +
Тој не смееше да јаде бомбони. Ja- b--- n------- v------ s--------. +
   
Јас смеев да си посакам нешто. Aš g------ / m-- b--- l----- k- n--- p---------. +
Јас смеев да си купам фустан. Aš g------ / m-- b--- l----- n--------- s------. +
Јас смеев да си земам бонбониера. Aš g------ / m-- b--- l----- p----- s-------. +
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Ar t- g------ / a- t-- b--- l----- r----- l------? +
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Ar t- g------ / a- t-- b--- l----- l--------- g---- a--? +
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Ar t- g------ / a- t-- b--- l----- p------- š--- į v-------? +
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. Pe- a-------- v----- g----- / v------ b--- l----- i---- b--- l----. +
Тие смееја долго да си играат во дворот. Ji- g----- / j---- b--- l----- i---- ž----- k----. +
Тие смееја долго да останат будни. Ji- g----- / j---- b--- l----- i---- n---- m------. +