македонски » литвански   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [aštuoniasdešimt devyni]

Liepiamoji nuosaka 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [aštuoniasdešimt devyni]

Liepiamoji nuosaka 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlietuvių
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Tu t--- t------- – n---- t--- t-------!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Tu t--- i---- m---- – n------- t--- i----!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Tu t--- v---- p------ – n------- t--- v----!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Tu t--- g------ j------- – n------- t--- g------!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Tu t--- t----- k---- – n------- t--- t-----!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Tu p-- d--- g--- – n----- t--- d---!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Tu p-- d--- r---- – n------ t--- d---!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Tu p-- d--- d---- – n------ t--- d---!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Tu t--- g------ v------- – n-------- t--- g------!
   
Станете, господине Милер! St------- p--- M------!
Седнете, господине Милер! Sė------- p--- M------!
Останете на местото, господине Милер! Sė------- p--- M------!
   
Имајте трпение! Tu------ k--------!
Не брзајте! Ne---------!
Почекајте еден момент! Pa------- m-------!
   
Бидете внимателни! Bū---- a-------!
Бидете точни! At------ l----!
Не бидете глупави! Ne------ k------!