македонски » летонски   Прилози


100 [сто]

Прилози

-

100 [simts]

Apstākļa vārdi

100 [сто]

Прилози

-

100 [simts]

Apstākļa vārdi

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
веќе еднаш – никогаш досега ja- r--- – v-- n---d
Дали веќе сте биле во Берлин? Va- J-- j-- k------ e--- b---- B------?
Не, никогаш досега. / Не, сеуште не . Nē- v-- n----.
   
некој – никој kā-- – n-----s
Познавате ли овде некој? Va- J-- t- k--- p-------?
Не, не познавам никого. Nē- e- t- n------ n--------.
   
уште – не повеќе vē- – v---- ne
Ќе останете ли уште долго овде? Va- J-- t- v-- i--- p--------?
Не, јас не останувам повеќе тука. Nē- e- t- v---- i--- n--------.
   
уште нешто – ништо повеќе vē- k--- k- – n--- v---s
Сакате ли да се напиете уште нешто? Va- j-- v------- v-- k--- k- d----?
Не, јас не сакам ништо повеќе. Nē- e- v---- n--- n------.
   
веќе нешто – сеуште ништо ja- k--- k- – v-- n--o
Јадевте ли веќе нешто? Va- J-- j-- k--- k- e--- ē---?
Не, јас сеуште немам јадено ништо. Nē- e- v-- n--- n----- ē---.
   
уште некој – никој повеќе vē- k--- – v---- n-----s
Сака ли уште некој кафе? Va- v-- k--- v---- k-----?
Не, никој повеќе. Nē- v---- n------.