македонски » летонски   Бои


14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [četrpadsmit]

Krāsas

14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [četrpadsmit]

Krāsas

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
Снегот е бел. Sn---- i- b----.
Сонцето е жолто. Sa--- i- d-------.
Портокалот е портокалов. Ap------ i- o-----.
   
Црешата е црвена. Ķi---- i- s------.
Небото е сино. De----- i- z----.
Тревата е зелена. Zā-- i- z---.
   
Земјата е кафеава. Ze-- i- b----.
Облакот е сив. Mā----- i- p-----.
Автомобилските гуми се црни. Ri---- i- m-----.
   
Каква боја има снегот? Бела. Kā-- k---- i- s-----? B----.
Каква боја има сонцето? Жолта. Kā-- k---- i- s----? D-------.
Каква боја има портокалот? Портокалова. Kā-- k---- i- a-------? O-----.
   
Каква боја има црешата? Црвена. Kā-- k---- i- ķ-----? S------.
Каква боја има небото? Сина. Kā-- k---- i- d------? Z---.
Каква боја има тревата? Зелена. Kā-- k---- i- z---? Z---.
   
Каква боја има земјата? Кафеава. Kā-- k---- i- z---? B----.
Каква боја има облакот? Сива. Kā-- k---- i- m------? P-----.
Каква боја имаат автомобилските гуми? Црна. Kā-- k---- i- r-----? M----.