македонски » летонски   Придавки 3


80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [astoņdesmit]

Īpašības vārdi 3

80 [осумдесет]

Придавки 3

-

80 [astoņdesmit]

Īpašības vārdi 3

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
Таа има куче. Vi--- i- s---.
Кучето е големо. Su-- i- l----.
Таа има големо куче. Vi--- i- l---- s---.
   
Таа има куќа. Vi--- i- m---.
Куќата е мала. Mā-- i- m---.
Таа има една мала куќа. Vi--- i- m--- m---.
   
Тој живее во хотел. Vi-- d---- v-------.
Хотелот е евтин. Vi------ i- l---.
Тој живее во евтин хотел. Vi-- d---- l--- v-------.
   
Тој има автомобил. Vi--- i- m-----.
Автомобилот е скап. Ma---- i- d----.
Тој има скап автомобил. Vi--- i- d---- m-----.
   
Тој чита еден роман. Vi-- l--- r-----.
Романот е досаден. Ro---- i- g---------.
Тој чита еден досаден роман. Vi-- l--- g--------- r-----.
   
Таа гледа еден филм. Vi-- s----- f----.
Филмот е интересен. Fi--- i- a---------.
Таа гледа еден интересен филм. Vi-- s----- a--------- f----.