македонски » летонски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [astoņdesmit astoņi]

Modālo darbības vārdu pagātne 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [astoņdesmit astoņi]

Modālo darbības vārdu pagātne 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. Ma-- d--- n-------- s-------- a- l----.
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. Ma-- m---- n-------- s----- f------.
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. Ma-- s---- n-------- a- m--- s----- š---.
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Ma-- b---- n-------- i-- p-----------.
Тие не сакаа да ја раскренат собата. Vi-- n-------- u----- i-----.
Тие не сакаа да појдат во кревет. Vi-- n-------- i-- g----.
   
Тој не смееше да јаде сладолед. Vi-- n---------- ē-- s--------.
Тој не смееше да јаде чоколада. Vi-- n---------- ē-- š-------.
Тој не смееше да јаде бомбони. Vi-- n---------- ē-- k--------.
   
Јас смеев да си посакам нешто. Es d-------- s-- k--- k- v-------.
Јас смеев да си купам фустан. Es d-------- n------ s-- k-----.
Јас смеев да си земам бонбониера. Es d-------- p----- š-------- k-------.
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Va- t- d-------- l-------- s-----?
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Va- t- d-------- s------- d---- a--?
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Va- t- d-------- ņ--- l---- u- v------- s---?
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. Br-------- b---- d-------- i--- p----- ā--.
Тие смееја долго да си играат во дворот. Vi-- d-------- i--- s-------- p------.
Тие смееја долго да останат будни. Vi-- d-------- i--- p----- n-----.