македонски » летонски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [astoņdesmit deviņi]

Vēlējuma izteiksme 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [astoņdesmit deviņi]

Vēlējuma izteiksme 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Tu e-- s----- – n---- t--- t-- s-----!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Tu g--- t-- i--- – n----- t--- t-- i---!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Tu n-- t-- v--- – n---- t--- t-- v---!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Tu s------ t-- s---- – n-------- t--- t-- s----!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Tu r--- t-- k---- – n----- t--- t-- k----!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Tu d--- p---- d---- – n----- t--- t-- d----!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Tu s---- p---- d---- – n------ t--- t-- d----!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Tu s----- p---- d---- – n------- t--- t-- d----!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Tu b---- t-- ā--- – n------ t--- t-- ā---!
   
Станете, господине Милер! Pi----------- M------ k----!
Седнете, господине Милер! Ap---------- M------ k----!
Останете на местото, господине Милер! Pa------- s----- M------ k----!
   
Имајте трпение! Es--- p--------!
Не брзајте! Ne------------!
Почекајте еден момент! Pa------- a--------!
   
Бидете внимателни! Es--- p----------!
Бидете точни! Es--- p------!
Не бидете глупави! Ne----- m----!