македонски » летонски   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [deviņdesmit deviņi]

Ģenitīvs

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [deviņdesmit deviņi]

Ģenitīvs

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиlatviešu
мачката на мојата пријателка ma--- d--------- k---s
кучето на мојот пријател ma-- d----- s--s
играчките на моите деца ma-- b---- r---------s
   
Ова е мантилот на мојот колега. Ta- i- m--- k----- m------.
Ова е автомобилот на мојата колешка. Tā i- m---- k------ m-----.
Ова е работата на моите колеги. Ta- i- m--- k----- d----.
   
Копчето од кошулата е откинато. Kr---- p--- i- n--------.
Го нема клучот од гаражата. Ga----- a------ i- p-------.
Компјутерот на шефот е расипан. Va------ d----- i- s-------.
   
Кои се родителите на девојчето? Ka- i- m------- v-----?
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Kā e- v--- n----- l--- v---- v----- m----?
Куќата стои на крајот од улицата. Mā-- i- i---- g---.
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Kā s--- Š------ g------------?
Кој е насловот на книгата? Kā-- i- g------- n--------?
Како се викаат децата на комшиите? Kā s--- k------ b-----?
   
Кога се училишните распусти на децата? Ka- b------ i- b---------?
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Ka- ā----- i- p---------?
Кое е работното време на музејот? Ka- m----- i- a------?