македонски » марати   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

+ ९९ [नव्याण्णव]99 [Navyāṇṇava]

+ षष्टी विभक्तीṣaṣṭī vibhaktī

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

९९ [नव्याण्णव]
99 [Navyāṇṇava]

षष्टी विभक्ती
ṣaṣṭī vibhaktī

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиमराठी
мачката на мојата пријателка मा---- म--------- म----
m----- m--------- m------a
+
кучето на мојот пријател मा---- म------- क-----
m----- m------ k---ā
+
играчките на моите деца मा---- म------ ख----
m----- m------- k-----ī
+
   
Ова е мантилот на мојот колега. हा म----- स-------- ओ------- आ--.
h- m----- s---------- ō--------- ā--.
+
Ова е автомобилот на мојата колешка. ही म----- स-------- क-- आ--.
H- m----- s---------- k--- ā--.
+
Ова е работата на моите колеги. हे म----- स-------- क-- आ--.
H- m----- s---------- k--- ā--.
+
   
Копчето од кошулата е откинато. शर---- ब-- त---- आ--.
Ś------ b----- t----- ā--.
+
Го нема клучот од гаражата. गॅ----- क----- ह---- आ--.
G------- k---- h------- ā--.
+
Компјутерот на шефот е расипан. सा------- स---- क-- क-- न---.
S--------- s-------- k--- k----- n---.
+
   
Кои се родителите на девојчето? मु---- आ------ क-- आ---?
M----- ā--------- k--- ā----?
+
Како да дојдам до куќата на вашите родители? मी त----- आ------------ घ-- क-- ज-- श---?
M- t---- ā-------------- g---- k--- j--- ś-----?
+
Куќата стои на крајот од улицата. घर र---------- श---- आ--.
G---- r-------- ś----- ā--.
+
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? स्--------------- र-------- न-- क-- आ--?
S---------------- r---------- n--- k--- ā--?
+
Кој е насловот на книгата? पु------- श----- क-- आ--?
P-------- ś------ k--- ā--?
+
Како се викаат децата на комшиите? शे---------- म------ न--- क-- आ---?
Ś----------- m------- n--- k--- ā----?
+
   
Кога се училишните распусти на децата? मु------- स------- क-- आ---?
M-------- s----- k---- ā----?
+
Кога се термините за прегледи кај лекарот? डॉ-------- भ---------- व--- क-- आ---?
Ḍ--------- b---------- v--- k--- ā----?
+
Кое е работното време на музејот? सं------- क------ व--- उ--- अ---?
S----------- k------ v--- u----- a----?
+