македонски » холандски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [eenenzestig]

Ordinaalgetallen

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [eenenzestig]

Ordinaalgetallen

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиNederlands
Првиот месец е јануари. De e----- m---- i- j------.
Вториот месец е февруари. De t----- m---- i- f-------.
Третиот месец е март. De d---- m---- i- m----.
   
Четвртиот месец е април. De v----- m---- i- a----.
Петтиот месец е мај. De v----- m---- i- m--.
Шесттиот месец е јуни. De z---- m---- i- j---.
   
Шест месеци се половина година. Ze- m------ z--- e-- h--- j---.
јануари, февруари, март ja------ f-------- m----,
април, мај, јуни. ap---- m-- e- j---.
   
Седмиот месец е јули. De z------ m---- i- j---.
Осмиот месец е август. De a------ m---- i- a-------.
Деветтиот месец е септември. De n------ m---- i- s--------.
   
Десеттиот месец е октомври. De t----- m---- i- o------.
Единаесеттиот месец е ноември. De e---- m---- i- n-------.
Дванаесеттиот месец е декември. De t------- m---- i- d-------.
   
Дванаесет месеци се една година. Tw---- m------ z--- e-- j---.
јули, август, септември, ju--- a-------- s--------,
октомври, ноември, декември. ok------ n------- e- d-------.