македонски » норвешки - Nynorsk   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sekstiseks / seks og seksti]

Eigedomspronomen 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sekstiseks / seks og seksti]

Eigedomspronomen 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиNynorsk
јас – мој eg - m-n
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Eg f--- i---- n------- m--.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Eg f--- i---- b-------- m--.
   
ти – твој du - d-n
Го најде ли твојот / својот клуч? Ha- d- f---- n------- d--?
Го најде ли твојот / својот возен билет? Ha- d- f---- b-------- d--?
   
тој – негов ha- - h--s
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Ve-- d- k--- n------- h--- e-?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Ve-- d- k--- b-------- h--- e-?
   
таа – нејзин ho - h----r
Нејзините пари ги нема. Pe----- h----- e- b----.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. Og k------------ h----- e- ò- b----.
   
ние – наш vi / m- - v-r
Нашиот дедо е болен. Be-------- v-- e- s---.
Нашата баба е здрава. Me- b------- v-- e- f----.
   
вие – ваш de - d----r
Деца, каде е вашиот татко? Kv-- e- f-- d-----?
Деца, каде е вашата мајка? Kv-- e- m-- d-----?