македонски » норвешки - Nynorsk   Минато 4


84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

84 [åttifire]

Fortid 4

84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

84 [åttifire]

Fortid 4

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиNynorsk
чита le-e
Јас читав. Eg l--.
Јас го прочитав целиот роман. Eg l-- h---- r------.
   
разбира fo---å
Јас разбрав. Eg f-----.
Јас го разбрав целиот текст. Eg f----- h---- t------.
   
одговара sv--e
Јас одговорив. Eg s----.
Јас одговорив на сите прашања. Eg h-- s---- p- a--- s--------.
   
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Eg v--- d-- - e- v----- d--.
Јас го пишувам тоа – јас го напишав тоа. Eg s---- d-- - e- s----- d--.
Јас го слушам тоа – јас го слушнав тоа. Eg h----- d-- - e- h----- d--.
   
Јас го земам тоа – јас го зедов тоа. Eg h----- d-- - e- h---- d--.
Јас го носам тоа – јас го донесов тоа. Eg b------ d-- - e- b----- d--.
Јас го купувам тоа – јас го купив тоа. Eg k----- d-- - e- k----- d--.
   
Јас го очекувам тоа – јас го очекував тоа. Eg v----- d-- - e- v---- d--.
Јас го појаснувам тоа – јас го појаснив тоа. Eg f-------- d-- - e- f------- d--.
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Eg v--- d-- - e- v----- d--.