македонски » норвешки - Nynorsk   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [åttisju]

Fortid av modale hjelpeverb 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [åttisju]

Fortid av modale hjelpeverb 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиNynorsk
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Vi m---- v---- b------.
Ние моравме да го расчистиме станот. Vi m---- r---- i l----------.
Ние моравме да ги измиеме садовите. Vi m---- t- o--------.
   
Моравте ли да ја платите сметката? Må--- d- b----- r-------?
Моравте ли да платите влез? Må--- d- b----- i-------------?
Моравте ли да платите казна? Må--- d- b----- e- b--?
   
Кој мораше да се поздрави? Kv-- m---- s--- h- d--?
Кој мораше да си оди рано дома? Kv-- m---- g- h--- t-----?
Кој мораше да го земе возот? Kv-- m---- t- t----?
   
Ние не сакавме да останеме долго. Vi v---- i---- b-- l----.
Ние не сакавме да пиеме ништо. Vi v---- i---- d----- n---.
Ние не сакавме да пречиме. Vi v---- i---- f--------.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Eg v---- a------ t-- å r-----.
Јас сакав да нарачам едно такси. Eg v---- t---- e- d-----.
Јас имено сакав да патувам дома. Eg v---- n----- k---- h---.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Eg t----- d- v---- r----- k--- d-.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Eg t----- d- v---- r----- o---------.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Eg t----- d- v---- t---- p----.