македонски » норвешки   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

+ 61 [sekstien]

+ Ordenstall

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [sekstien]

Ordenstall

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиnorsk
Првиот месец е јануари. De- f----- m------ e- j-----. +
Вториот месец е февруари. De- a---- m------ e- f------. +
Третиот месец е март. De- t----- m------ e- m---. +
   
Четвртиот месец е април. De- f----- m------ e- a----. +
Петтиот месец е мај. De- f---- m------ e- m--. +
Шесттиот месец е јуни. De- s----- m------ e- j---. +
   
Шест месеци се половина година. Se-- m------ e- e- h---- å-. +
јануари, февруари, март Ja----- f------- m---, +
април, мај, јуни. ap---- m-- o- j---. +
   
Седмиот месец е јули. De- s------ m------ e- j---. +
Осмиот месец е август. De- å------ m------ e- a-----. +
Деветтиот месец е септември. De- n----- m------ e- s--------. +
   
Десеттиот месец е октомври. De- t----- m------ e- o------. +
Единаесеттиот месец е ноември. De- e------ m------ e- n-------. +
Дванаесеттиот месец е декември. De- t----- m------ e- d-------. +
   
Дванаесет месеци се една година. To-- m------ e- e-- å-. +
јули, август, септември, Ju--- a------ s--------, +
октомври, ноември, декември. ok------ n------- o- d-------. +