македонски » норвешки   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [åttito]

Fortid 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [åttito]

Fortid 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиnorsk
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Må--- d- r---- a---------?
Мораше ли да го повикаш лекарот? Må--- d- r---- l----?
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Må--- d- r---- p-------?
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Ha- d- n-------? J-- h---- d-- i s---.
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Ha- d- a-------? J-- h---- d-- i s---.
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Ha- d- b-------? J-- h---- d-- i s---.
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Ko- h-- i t---? H-- k----- i--- å k---- i t---.
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Fa-- h-- v----? H-- f--- i--- v----.
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Fo----- h-- d--? H-- k---- i--- f----- m--.
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Hv----- k---- d- i--- k---- i t---?
Зошто не можеше да го најдеш патот? Hv----- f--- d- i--- v----?
Зошто не можеше да го разбереш? Hv----- f------ d- h-- i---?
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Je- k-- i--- i t--- f---- d-- g--- i--- b---.
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Je- f--- i--- v---- f---- j-- i--- h---- k---.
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Je- k---- i--- f----- h-- f---- m------- v-- s- h--.
   
Морав да земам едно такси. Je- m---- t- e- d-----.
Морав да купам карта на градот. Je- m---- k---- e- (b-)k---.
Јас морав да го исклучам радиото. Je- m---- s-- a- r------.