македонски » норвешки   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [åttisju]

+ Fortid av modalverb 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [åttisju]

Fortid av modalverb 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиnorsk
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Vi m---- v---- b--------. +
Ние моравме да го расчистиме станот. Vi m---- r---- i l----------. +
Ние моравме да ги измиеме садовите. Vi m---- t- o--------. +
   
Моравте ли да ја платите сметката? Må--- d--- b----- r--------? +
Моравте ли да платите влез? Må--- d--- b----- i-------------? +
Моравте ли да платите казна? Må--- d--- b----- e- b--? +
   
Кој мораше да се поздрави? Hv-- m---- t- a------? +
Кој мораше да си оди рано дома? Hv-- m---- g- h--- t-----? +
Кој мораше да го земе возот? Hv-- m---- t- t----? +
   
Ние не сакавме да останеме долго. Vi v---- i--- b-- l----. +
Ние не сакавме да пиеме ништо. Vi v---- i--- d----- n--. +
Ние не сакавме да пречиме. Vi v---- i--- f--------. +
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Je- v---- a------ r----. +
Јас сакав да нарачам едно такси. Je- v---- b------- d-----. +
Јас имено сакав да патувам дома. Je- v---- n----- k---- h---. +
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Je- t----- d- v---- r---- k--- d-. +
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Je- t----- d- v---- r---- o-----------. +
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Je- t----- d- v---- b------- e- p----. +