македонски » полски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [sześćdziesiąt jeden]

Liczebniki porządkowe

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [sześćdziesiąt jeden]

Liczebniki porządkowe

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
Првиот месец е јануари. Pi------ m------ t- s------.
Вториот месец е февруари. Dr--- m------ t- l---.
Третиот месец е март. Tr---- m------ t- m-----.
   
Четвртиот месец е април. Cz----- m------ t- k-------.
Петтиот месец е мај. Pi--- m------ t- m--.
Шесттиот месец е јуни. Sz---- m------ t- c-------.
   
Шест месеци се половина година. Sz--- m------- t- p-- r---.
јануари, февруари, март St------ l---- m-----,
април, мај, јуни. kw------ m-- i c-------.
   
Седмиот месец е јули. Si---- m------ t- l-----.
Осмиот месец е август. Ós-- m------ t- s-------.
Деветтиот месец е септември. Dz------- m------ t- w-------.
   
Десеттиот месец е октомври. Dz------- m------ t- p----------.
Единаесеттиот месец е ноември. Je------- m------ t- l-------.
Дванаесеттиот месец е декември. Dw------ m------ t- g-------.
   
Дванаесет месеци се една година. Dw------- m------- t- r--.
јули, август, септември, Li----- s-------- w-------,
октомври, ноември, декември. pa---------- l------- i g-------.