македонски » полски   нешто појаснува / образложува 2


76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [siedemdziesiąt sześć]

uzasadnić coś 2

76 [седумдесет и шест]

нешто појаснува / образложува 2

-

76 [siedemdziesiąt sześć]

uzasadnić coś 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
Зошто не дојде? Dl------ n-- p---------- / p--------?
Бев болен / болна. By--- c---- / B---- c----.
Јас не дојдов, бидејки бев болен / болна. Ni- p----------- b- b---- c---- / N-- p--------- b- b---- c----.
   
Зошто таа не дојде? Dl------ o-- n-- p-------?
Таа беше уморна. On- b--- z-------.
Таа не дојде, бидејки беше уморна. On- n-- p-------- p------- b--- z-------.
   
Зошто тој не дојде? Dl------ o- n-- p--------?
Тој немаше желба. On n-- m--- o-----.
Тој не дојде, бидејки немаше желба. On n-- p--------- b- n-- m--- o-----.
   
Зошто вие не дојдовте? Dl------ n-- p-----------?
Нашиот автомобил е расипан. Na-- s------- j--- p------.
Ние не дојдовме, бидејки нашиот автомобил е расипан. Ni- p----------- b- n--- s------- j--- p------.
   
Зошто луѓето не дојдоа? Dl------ c- l----- n-- p-------?
Тие го пропуштија возот. On- s------- s-- n- p-----.
Тие не дојдоа, бидејки го пропуштија возот. On- n-- p-------- p------- s------- s-- n- p-----.
   
Зошто ти не дојде? Dl------ n-- p---------- / p--------?
Јас не смеев. Ni- m----- / m-----.
Јас не дојдов, бидејки не смеев. Ni- p----------- b- n-- m----- / N-- p--------- b- n-- m-----.