македонски » полски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

+ 87 [osiemdziesiąt siedem]

+ Czasowniki modalne w czasie przeszłym 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [osiemdziesiąt siedem]

Czasowniki modalne w czasie przeszłym 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Mu-------- / M--------- p----- k-----. +
Ние моравме да го расчистиме станот. Mu-------- / M--------- p--------- m---------. +
Ние моравме да ги измиеме садовите. Mu-------- / M--------- p------- n-------. +
   
Моравте ли да ја платите сметката? Mu--------- / M---------- z------- t-- r-------? +
Моравте ли да платите влез? Mu--------- / M---------- z------- z- w----? +
Моравте ли да платите казна? Mu--------- / M---------- z------- k---? +
   
Кој мораше да се поздрави? Kt- m----- s-- p-------? +
Кој мораше да си оди рано дома? Kt- m----- w------- w----- d- d---? +
Кој мораше да го земе возот? Kt- m----- j----- p--------? +
   
Ние не сакавме да останеме долго. Ni- c--------- / c--------- z----- d----. +
Ние не сакавме да пиеме ништо. Ni- c--------- / c--------- n-- p--. +
Ние не сакавме да пречиме. Ni- c--------- / c--------- p-----------. +
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Ch------ / C------- w------ z--------. +
Јас сакав да нарачам едно такси. Ch------ / C------- z------ t-------. +
Јас имено сакав да патувам дома. Ch------ / C------- j----- d- d---. +
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. My------ / M-------- ż- c------- z-------- d- s----- ż---. +
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. My------ / M-------- ż- c------- / c------- z-------- d- i---------. +
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. My------ / M-------- ż- c------- / c------- z------ p----. +