македонски » полски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [osiemdziesiąt osiem]

+ Czasowniki modalne w czasie przeszłym 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [osiemdziesiąt osiem]

Czasowniki modalne w czasie przeszłym 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. Mó- s-- n-- c----- b---- s-- l----. +
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. Mo-- c---- n-- c------ g--- w p---- n----. +
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. Mo-- ż--- n-- c------ g--- z- m-- w s-----. +
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Mo-- d----- n-- c------ p---- n- s-----. +
Тие не сакаа да ја раскренат собата. On- n-- c------ / O-- n-- c------ p--------- p-----. +
Тие не сакаа да појдат во кревет. On- n-- c------ / O-- n-- c------ i-- s---. +
   
Тој не смееше да јаде сладолед. On n-- m--- j--- l----. / J--- n-- b--- w---- j--- l----. +
Тој не смееше да јаде чоколада. On n-- m--- j--- c--------. / J--- n-- b--- w---- j--- c--------. +
Тој не смееше да јаде бомбони. On n-- m--- j--- c--------. / J--- n-- b--- w---- j--- c--------. +
   
Јас смеев да си посакам нешто. Mo---- / M----- s---- c-- z-------. +
Јас смеев да си купам фустан. Mo---- / W---- m- b--- k---- s---- s-------. +
Јас смеев да си земам бонбониера. Mo---- / m----- w---- s---- c---------. / W---- m- b--- w---- s---- c---------. +
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Mo---- / M----- p---- w s--------? / W---- c- b--- p---- w s--------? +
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Mo---- / M----- p-- p--- w s-------? / W---- c- b--- p-- p--- w s-------? +
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Mo---- / M----- w---- p-- d- h-----? / W---- c- b--- w---- p-- d- h-----? +
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. W c----- w------ d----- m---- b-- d---- n- d-----. +
Тие смееја долго да си играат во дворот. On- m---- b---- s-- d---- n- p-------. +
Тие смееја долго да останат будни. On- m---- d---- n-- k---- s-- s---. +