македонски » полски   Императив 2 (Наредбена форма)


90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

+ 90 [dziewięćdziesiąt]

+ Tryb rozkazujący 2

90 [деведесет]

Императив 2 (Наредбена форма)

-

90 [dziewięćdziesiąt]

Tryb rozkazujący 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
Избричи се! Og-- s--! +
Измиј се! Um-- s--! +
Исчешлај се! Uc---- s--! +
   
Јави се! Јавете се! Za------ P----- z--------- / N---- p-- / p--- z-------! +
Почнувај! Почнете! Za------- P----- z-------- / N---- p-- / p--- z------! +
Престани! Престанете! Pr------- P----- p-------- / N---- p-- / p--- p---------! +
   
Остави го тоа! Оставете го тоа! Zo---- t-- P----- t- z-------- / N---- p-- / p--- t- z------! +
Кажи го тоа! Кажете го тоа! Po----- t-- P----- t- p---------- / N---- p-- / p--- t- p----! +
Купи го тоа! Купете го тоа! Ku- t-- P----- t- k----- / N---- p-- / p--- t- k---! +
   
Не биди никогаш нечесен! Ni--- n-- b--- n--------- / n---------! +
Не биди никогаш дрзок! Ni--- n-- b--- n---------- / n----------! +
Не биди никогаш неучтив! Ni--- n-- b--- n---------- / n----------! +
   
Биди секогаш чесен! Bą-- z----- s------ / s------! +
Биди секогаш љубезен! Bą-- z----- m--- / m---! +
Биди секогаш учтив! Bą-- z----- u------- / u-------! +
   
Одете си со здравје! Sz--------- d---- d- d---! +
Внимавајте добро на себе! Pr---- n- s----- u------ / N---- p-- / p--- u---- n- s-----! +
Посетете не наскоро повторно! Pr---- n-- z---- n------- o--------- / N---- p-- / p--- n-- n------- o-------! +