македонски » полски   Двојни сврзници


98 [деведесет и осум]

Двојни сврзници

-

98 [dziewięćdziesiąt osiem]

Spójniki dwuczęściowe

98 [деведесет и осум]

Двојни сврзници

-

98 [dziewięćdziesiąt osiem]

Spójniki dwuczęściowe

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
Патувањето навистина беше убаво, но премногу напорно. Ta p----- b--- w-------- p------ a-- z--- w-----------. +
Возот навистина беше точен, ама преполн. Te- p----- b-- w-------- p---------- a-- p-----------. +
Хотелот навистина беше удобен, ама премногу скап. Te- h---- b-- w-------- p--------- a-- z- d----. +
   
Тој ќе го земе или автобусот или возот. On p------- a--- a--------- a--- p--------. +
Тој ќе дојде или вечерва или утре изутрина. On p--------- a--- d--- w--------- a--- j---- r---. +
Тој ќе живее или кај нас или во хотел. On b----- m------- a--- u n--- a--- w h-----. +
   
Таа зборува како шпански, исто така и англиски. On- m--- z------ p- h---------- j-- i p- a--------. +
Таа живееше како во Мадрид, исто така и во Лондон. On- m-------- z------ w M-------- j-- i w L-------. +
Таа како што ја знае Шпанија, исто така ја знае и Англија. On- z-- z------ H--------- j-- i A-----. +
   
Тој не само што е глуп, туку исто така е и мрзелив. On j--- n-- t---- g----- l--- t---- l-----. +
Таа не само што е убава, туку исто така е и интелигентна. On- j--- n-- t---- ł----- l--- t---- i-----------. +
Таа не зборува само германски, туку и француски. On- m--- n-- t---- p- n--------- l--- t---- p- f--------. +
   
Јас не умеам да свирам ниту на клавир, ниту пак на гитара. Ni- u---- g--- a-- n- f----------- a-- n- g------. +
Јас не умеам да танцувам ниту валцер, ниту пак самба. Ni- p------- t------ a-- w----- a-- s----. +
Мене не ми се допаѓа нити операта, ниту пак балетот. Ni- l---- a-- o----- a-- b-----. +
   
Колку побргу работиш, толку порано ќе бидеш готов. Im s------- b------- p-------- t-- w-------- s--------. +
Колку порано ќе дојдеш, толку порано можеш да си одиш. Im w-------- p----------- t-- w-------- b------- m--- w----. +
Колку човек старее, толку човек станува поудобен. Im s-- j--- s-------- t-- s---- s-- w------------. +