македонски » полски   Генитив


99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [dziewięćdziesiąt dziewięć]

Dopełniacz

99 [деведесет и девет]

Генитив

-

99 [dziewięćdziesiąt dziewięć]

Dopełniacz

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиpolski
мачката на мојата пријателка ko- m---- p----------i
кучето на мојот пријател pi-- m----- p---------a
играчките на моите деца za----- m---- d----i
   
Ова е мантилот на мојот колега. To j--- p------ m----- k-----.
Ова е автомобилот на мојата колешка. To j--- s------- m---- k--------.
Ова е работата на моите колеги. To j--- p---- m---- k------.
   
Копчето од кошулата е откинато. Ur--- s-- g---- o- k------.
Го нема клучот од гаражата. Zg---- k---- o- g-----.
Компјутерот на шефот е расипан. Ko------ s---- j--- z------.
   
Кои се родителите на девојчето? Ki- s- r------ t-- d----------?
Како да дојдам до куќата на вашите родители? Ja- d---- d- d--- j-- r-------?
Куќата стои на крајот од улицата. Te- d-- s--- n- k---- u----.
   
Како се вика главниот град на Швајцарија? Ja- n----- s-- s------ S---------?
Кој е насловот на книгата? Ja-- j--- t---- t-- k------?
Како се викаат децата на комшиите? Ja- n------- s-- d----- s-------?
   
Кога се училишните распусти на децата? Ki--- d----- m--- f---- / w------?
Кога се термините за прегледи кај лекарот? Ki--- s- g------ p------ t--- l------?
Кое е работното време на музејот? Ki--- s- g------ o------- t--- m-----?