македонски » португалски PT   Бои


14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [catorze]

Cores

14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [catorze]

Cores

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês PT
Снегот е бел. A n--- é b-----.
Сонцето е жолто. O s-- é a------.
Портокалот е портокалов. A l------ é c-- d- l------.
   
Црешата е црвена. A c----- é v-------.
Небото е сино. O c-- é a---.
Тревата е зелена. A r---- é v----.
   
Земјата е кафеава. A T---- é c-------.
Облакот е сив. A n---- é c-------.
Автомобилските гуми се црни. Os p---- s-- p-----.
   
Каква боја има снегот? Бела. De q-- c-- é a n---? B-----.
Каква боја има сонцето? Жолта. De q-- c-- é o s--? A------.
Каква боја има портокалот? Портокалова. De q-- c-- é a l------? C-- d- l------.
   
Каква боја има црешата? Црвена. De q-- c-- é a c-----? V-------.
Каква боја има небото? Сина. De q-- c-- é o c--? A---.
Каква боја има тревата? Зелена. De q-- c-- é a r----? V----.
   
Каква боја има земјата? Кафеава. De q-- c-- é a T----? C-------.
Каква боја има облакот? Сива. De q-- c-- é a n----? C-------.
Каква боја имаат автомобилските гуми? Црна. De q-- c-- s-- o- p----? P-----.