македонски » португалски PT   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sessenta e seis]

Determinantes possessivos 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sessenta e seis]

Determinantes possessivos 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês PT
јас – мој eu – m-- / m---a
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Eu n-- e------- a m---- c----.
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Eu n-- e------- o m-- b------.
   
ти – твој tu – t-- / t-a
Го најде ли твојот / својот клуч? En--------- a t-- c----?
Го најде ли твојот / својот возен билет? En--------- o t-- b------?
   
тој – негов el- – d--e
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Sa--- o--- é q-- e--- a c---- d---?
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Sa--- o--- é q-- e--- o b------ d---?
   
таа – нејзин el- – d--a
Нејзините пари ги нема. O d------- d--- d----------.
А и нејзината кредитна картичка ја нема. E o c----- d- c------ d--- t----- d----------.
   
ние – наш nó- – n---- / n---a
Нашиот дедо е болен. O n---- a-- e--- d-----.
Нашата баба е здрава. A n---- a-- e--- b-- d- s----.
   
вие – ваш vó- – v---- / v---a
Деца, каде е вашиот татко? Me------ o--- é q-- e--- o v---- p--?
Деца, каде е вашата мајка? Me------ o--- é q-- e--- a v---- m--?