македонски » португалски PT   Присвојни заменки 2


67 [шеесет и седум]

Присвојни заменки 2

-

67 [sessenta e sete]

Determinantes possessivos 2

67 [шеесет и седум]

Присвојни заменки 2

-

67 [sessenta e sete]

Determinantes possessivos 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês PT
очила os ó----s
Тој ги заборави своите очила. El- e---------- d-- s--- ó----- d---.
Каде се неговите очила? On-- é q-- e-- d----- o- s--- ó-----?
   
часовник o r-----o
Неговиот часовник е расипан. O s-- r------ e--- a-------.
Часовникот е закачен на ѕидот. O r------ e--- p-------- n- p-----.
   
пасош o p--------e
Тој го загуби својот пасош. El- p----- o s-- p---------.
Каде е неговиот пасош? On-- é q-- e-- d----- o s-- p---------?
   
тие – нивен el-- / e--- – s--- / s--s
Децата не можат да ги најдат своите родители. As c------- n-- c-------- e-------- o- s--- p---.
Ама еве ги доаѓаат нивните родители! Ma- a-- v-- o- s--- p---!
   
Вие – Ваш vo-- – s-- / s-a
Какво беше Вашето патување, господине Милер? Co-- f-- a s-- v------ S----- M-----?
Каде е Вашата сопруга, господине Милер? On-- e--- a s-- m------ S----- M-----?
   
Вие – Ваш vo-- – s-- / s-a
Какво беше Вашето патување, госпоѓо Шмит? Co-- f-- a s-- v------ S------ S------?
Каде е Вашиот сопруг, госпоѓо Шмит? On-- e--- o s-- m------ S------ S------?