македонски » португалски PT   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

+ 88 [oitenta e oito]

+ Passado dos verbos modais 2

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [oitenta e oito]

Passado dos verbos modais 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês PT
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. O m-- f---- n-- q----- b------ c-- a b-----. +
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. A m---- f---- n-- q----- j---- à b---. +
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. A m---- m----- n-- q----- j---- x----- c-----. +
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. Os m--- f----- n-- q------ p------. +
Тие не сакаа да ја раскренат собата. El-- n-- q------ a------ o q-----. +
Тие не сакаа да појдат во кревет. El-- n-- q------ i- p--- a c---. +
   
Тој не смееше да јаде сладолед. El- n-- p---- c---- g-----. +
Тој не смееше да јаде чоколада. El- n-- p---- c---- c--------. +
Тој не смееше да јаде бомбони. El- n-- p---- c---- r--------. +
   
Јас смеев да си посакам нешто. Eu p---- d------ q------- c----. +
Јас смеев да си купам фустан. Eu p---- c------ u- v------. +
Јас смеев да си земам бонбониера. Eu p---- t---- u- c--------. +
   
Смееше ли да пушиш во авионот? Po---- f---- n- a----? +
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? Po---- b---- c------ n- h-------? +
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? Po---- l---- o c-- p--- o h----? +
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. Na- f----- a- c------- p----- f---- n- r-- a-- t----. +
Тие смееја долго да си играат во дворот. El-- p----- j---- m---- t---- n- p----. +
Тие смееја долго да останат будни. El-- p----- f---- a-------- a-- t----. +