македонски » португалски PT   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

+ 89 [oitenta e nove]

+ Imperativo 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [oitenta e nove]

Imperativo 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês PT
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! És t-- p--------- – n-- s---- t-- p---------! +
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Tu d----- a-- m---- t---- – n-- d----- a-- t-- t----! +
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Tu v--- t-- t---- – n-- v----- t-- t----! +
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Tu r----- t-- a--- – n-- r--- t-- a---! +
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Tu f---- t-- b---- – n-- f---- t-- b----! +
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Tu b---- d- m--- – n-- b---- t----! +
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Tu f---- d- m--- – n-- f---- t----! +
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Tu t-------- d- m--- – n-- t-------- t----! +
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Tu v--- t-- d------- – n-- v-- t-- d-------! +
   
Станете, господине Милер! Le--------- S----- M-----! +
Седнете, господине Милер! Se------- S----- M-----! +
Останете на местото, господине Милер! Fi--- s------- S----- M-----! +
   
Имајте трпение! Te--- p--------! +
Не брзајте! Vá c-- c----! +
Почекајте еден момент! Es---- u- m------! +
   
Бидете внимателни! Te--- c------! +
Бидете точни! Se-- p------! +
Не бидете глупави! Nã- s--- e------- /--! +