македонски » португалски BR   Присвојни заменки 1


66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

+ 66 [sessenta e seis]

+ Pronomes possessivos 1

66 [шеесет и шест]

Присвојни заменки 1

-

66 [sessenta e seis]

Pronomes possessivos 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês BR
јас – мој eu – m-- / m---a +
Неможам да го најдам мојот / својот клуч. Eu n-- e------- a m---- c----. +
Неможам да го најдам мојот / својот возен билет. Eu n-- e------- a m---- p-------. +
   
ти – твој vo-- – s-- / s-a +
Го најде ли твојот / својот клуч? Vo-- e-------- a s-- c----? +
Го најде ли твојот / својот возен билет? Vo-- e-------- a s-- p-------? +
   
тој – негов el- – d--e +
Знаеш ли каде е неговиот клуч? Vo-- s--- o--- e--- a c---- d---? +
Знаеш ли каде е неговиот возен билет? Vo-- s--- o--- e--- o b------ d---? +
   
таа – нејзин el- – d--a +
Нејзините пари ги нема. O d------- d--- d----------. +
А и нејзината кредитна картичка ја нема. E o c----- d- c------ d--- t----- d----------. +
   
ние – наш nó- – n---- / n---a +
Нашиот дедо е болен. O n---- a-- e--- d-----. +
Нашата баба е здрава. A n---- a-- e--- b-- d- s----. +
   
вие – ваш vó- – v---- / v---a +
Деца, каде е вашиот татко? Me------ o--- e--- o v---- p--? +
Деца, каде е вашата мајка? Me------ o--- e--- a v---- m--? +