македонски » португалски BR   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [oitenta e sete]

Passado dos verbos modais 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [oitenta e sete]

Passado dos verbos modais 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês BR
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Ti----- d- r---- a- f-----.
Ние моравме да го расчистиме станот. Ti----- d- a------ o a----------.
Ние моравме да ги измиеме садовите. Ti----- d- l---- a l----.
   
Моравте ли да ја платите сметката? Vo--- t------ d- p---- a c----?
Моравте ли да платите влез? Vo--- t------ d- p---- a e------?
Моравте ли да платите казна? Vo--- t------ d- p---- u-- m----?
   
Кој мораше да се поздрави? Qu-- é q-- t--- q-- s- d-------?
Кој мораше да си оди рано дома? Qu-- é q-- t--- q-- i- p--- c--- c---?
Кој мораше да го земе возот? Qu-- é q-- t--- q-- p---- o t---?
   
Ние не сакавме да останеме долго. Nó- n-- q-------- f---- m---- t----.
Ние не сакавме да пиеме ништо. Nó- n-- q-------- b---- n---.
Ние не сакавме да пречиме. Nó- n-- q-------- i--------.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Eu q----- t-------- a---- m----.
Јас сакав да нарачам едно такси. Eu q----- c----- u- t---.
Јас имено сакав да патувам дома. Eu q----- i- p--- c---.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Eu p----- q-- v--- q----- t-------- p--- s-- m-----.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Eu p----- q-- v--- q----- t-------- p--- a- i----------.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Eu p----- q-- v--- q----- p---- u-- p----.