македонски » португалски BR   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [oitenta e nove]

Imperativo 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [oitenta e nove]

Imperativo 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиportuguês BR
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Vo-- é t-- p--------- – n-- s--- t-- p---------!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Vo-- d---- a-- m---- t---- – n-- d---- a-- t-- t----!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Vo-- v-- t-- t---- – n-- v---- t-- t----!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Vo-- r- t-- a--- – n-- r-- t-- a---!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Vo-- f--- t-- b---- – n-- f--- t-- b----!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Vo-- b--- d----- – n-- b--- t----!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Vo-- f--- d----- – n-- f--- t----!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Vo-- t------- d----- – n-- t------- t----!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Vo-- v-- t-- d------- – n-- v- t-- d-------!
   
Станете, господине Милер! Le--------- S----- M-----!
Седнете, господине Милер! Se------- S----- M-----!
Останете на местото, господине Милер! Fi--- s------- S----- M-----!
   
Имајте трпение! Te--- p--------!
Не брзајте! Vá c-- c----!
Почекајте еден момент! Es---- u- m------!
   
Бидете внимателни! Te--- c------!
Бидете точни! Se-- p------!
Не бидете глупави! Nã- s--- e------- /--!