македонски » романски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

+ 61 [şaizeci şi unu]

+ Numere ordinale

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [şaizeci şi unu]

Numere ordinale

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиromână
Првиот месец е јануари. Pr--- l--- e--- i-------. +
Вториот месец е февруари. A d--- l--- e--- f--------. +
Третиот месец е март. A t---- l--- e--- m-----. +
   
Четвртиот месец е април. A p---- l--- e--- a------. +
Петтиот месец е мај. A c----- l--- e--- m--. +
Шесттиот месец е јуни. A ş---- l--- e--- i----. +
   
Шест месеци се половина година. Şa-- l--- î-------- o j------- d- a-. +
јануари, февруари, март ia------- f--------- m-----, +
април, мај, јуни. ap------ m-- ş- i----. +
   
Седмиот месец е јули. A ş----- l--- e--- i----. +
Осмиот месец е август. A o--- l--- e--- a-----. +
Деветтиот месец е септември. A n--- l--- e--- s---------. +
   
Десеттиот месец е октомври. A z---- l--- e--- o--------. +
Единаесеттиот месец е ноември. A u---------- l--- e--- n--------. +
Дванаесеттиот месец е декември. A d------------ l--- e--- d--------. +
   
Дванаесет месеци се една година. Do--------- l--- î-------- u- a-. +
јули, август, септември, iu---- a------ s---------, +
октомври, ноември, декември. oc-------- n--------- d--------. +