македонски » романски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [optzeci şi şapte]

Trecutul verbelor modale 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [optzeci şi şapte]

Trecutul verbelor modale 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиromână
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. A t------ s- u--- f------.
Ние моравме да го расчистиме станот. A t------ s- s------- î- a---------.
Ние моравме да ги измиеме садовите. A t------ s- s----- v-----.
   
Моравте ли да ја платите сметката? A t------ s- p------ f------?
Моравте ли да платите влез? A t------ s- p------ i------?
Моравте ли да платите казна? A t------ s- p------ o a-----?
   
Кој мораше да се поздрави? Ci-- a t------ s- î-- i- r---- b--?
Кој мораше да си оди рано дома? Ci-- a t------ s- m----- d------ a----?
Кој мораше да го земе возот? Ci-- a t------ s- i- t-----?
   
Ние не сакавме да останеме долго. Nu a- v--- s- s--- m---.
Ние не сакавме да пиеме ништо. Nu a- v--- s- b-- n----.
Ние не сакавме да пречиме. Nu a- v--- s- d-------.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. To---- a- v--- s- d-- u- t------.
Јас сакав да нарачам едно такси. Am v--- s- c----- u- t---.
Јас имено сакав да патувам дома. Am v--- s- m- d-- a----.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Am c----- c- v----- s---- s--- s----.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Am c----- c- v----- s- s--- l- i---------.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Am c----- c- v----- s- c------ o p----.