македонски » руски   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ 82 [восемьдесят два]82 [vosemʹdesyat dva]

+ Прошедшая форма 2Proshedshaya forma 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [восемьдесят два]
82 [vosemʹdesyat dva]

Прошедшая форма 2
Proshedshaya forma 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскирусский
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Те-- п------- в------ с-----?
T--- p-------- v------ s------?
+
Мораше ли да го повикаш лекарот? Те-- п------- в------ в----?
T--- p-------- v------ v-----?
+
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Те-- п------- в------ п------?
T--- p-------- v------ p--------?
+
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. У В-- е--- н---- т-------? О- у м--- т----- ч-- б--.
U V-- y---- n---- t-------? O- u m---- t----- c--- b--.
+
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. У В-- е--- а----? О- у м--- т----- ч-- б--.
U V-- y---- a----? O- u m---- t----- c--- b--.
+
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. У В-- е--- к---- г-----? О-- у м--- т----- ч-- б---.
U V-- y---- k---- g-----? O-- u m---- t----- c--- b---.
+
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Он п----- в------? О- н- с--- п----- в------.
O- p------ v-------? O- n- s--- p----- v-------.
+
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Он н---- д-----? О- н- с--- н---- д-----.
O- n----- d-----? O- n- s--- n---- d-----.
+
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Он т--- п----? О- н- с--- м--- п-----.
O- t---- p-----? O- n- s--- m---- p------.
+
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? По---- т- н- м-- / н- м---- п----- в------?
P------ t- n- m-- / n- m---- p----- v-------?
+
Зошто не можеше да го најдеш патот? По---- т- н- м-- / н- м---- н---- д-----?
P------ t- n- m-- / n- m---- n---- d-----?
+
Зошто не можеше да го разбереш? По---- т- н- м-- / н- м---- е-- п-----?
P------ t- n- m-- / n- m---- y--- p------?
+
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Я н- м-- / н- м---- п----- в------- п----- ч-- а------- н- х-----.
Y- n- m-- / n- m---- p----- v-------- p----- c--- a------- n- k------.
+
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Я н- м-- / н- м---- н---- д------ п----- ч-- у м--- н- б--- к---- г-----.
Y- n- m-- / n- m---- n---- d------ p----- c--- u m---- n- b--- k---- g-----.
+
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Я н- м-- / н- м---- е-- п------ п----- ч-- м----- б--- о---- г------.
Y- n- m-- / n- m---- y--- p------- p----- c--- m----- b--- o----- g------.
+
   
Морав да земам едно такси. Мн- п------- в---- т----.
M-- p-------- v----- t----.
+
Морав да купам карта на градот. Мн- п------- к----- к---- г-----.
M-- p-------- k----- k---- g-----.
+
Јас морав да го исклучам радиото. Мн- п------- в-------- р----.
M-- p-------- v---------- r----.
+