македонски » словачки   Бои


14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [štrnásť]

Farby

14 [четиринаесет]

Бои

-

14 [štrnásť]

Farby

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиslovenčina
Снегот е бел. Sn-- j- b----.
Сонцето е жолто. Sl--- j- ž---.
Портокалот е портокалов. Po------ j- o-------.
   
Црешата е црвена. Če----- j- č------.
Небото е сино. Ob---- j- m----.
Тревата е зелена. Tr--- j- z-----.
   
Земјата е кафеава. Ze- j- h----.
Облакот е сив. Mr-- j- s---.
Автомобилските гуми се црни. Pn-------- s- č-----.
   
Каква боја има снегот? Бела. Ak- f---- m- s---? B----.
Каква боја има сонцето? Жолта. Ak- f---- m- s----? Ž---.
Каква боја има портокалот? Портокалова. Ak- f---- m- p-------? O-------.
   
Каква боја има црешата? Црвена. Ak- f---- m- č------? Č------.
Каква боја има небото? Сина. Ak- f---- m- o-----? M----.
Каква боја има тревата? Зелена. Ak- f---- m- t----? Z-----.
   
Каква боја има земјата? Кафеава. Ak- f---- m- z--? H----.
Каква боја има облакот? Сива. Ak- f---- m- o----? S---.
Каква боја имаат автомобилските гуми? Црна. Ak- f---- m--- p---------? Č-----.