македонски » словачки   нешто појаснува / образложува 1


75 [седумдесет и пет]

нешто појаснува / образложува 1

-

75 [sedemdesiatpäť]

niečo zdôvodniť 1

75 [седумдесет и пет]

нешто појаснува / образложува 1

-

75 [sedemdesiatpäť]

niečo zdôvodniť 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиslovenčina
Зошто не доаѓате? Pr--- n--------?
Времето е лошо. Po----- j- t--- z--.
Не доаѓам, бидејки времето е лошо. Ne------- p------ p------ j- t--- z--.
   
Зошто тој не доаѓа? Pr--- n------?
Тој не е поканет. Ni- j- p------.
Тој не доаѓа, бидејки не е поканет. Ne------ p------ n-- j- p------.
   
Зошто ти не доаѓаш? Pr--- n-------?
Јас немам време. Ne--- č--.
Јас не доаѓам, бидејки немам време. Ne------- p------ n---- č--.
   
Зошто не останеш? Pr--- n---------?
Морам уште да работам. Mu--- e--- p-------.
Јас не останувам, бидејки морам уште да работам. Ne--------- p------ m---- e--- p-------.
   
Зошто веќе си одите? Pr--- u- i----?
Јас сум уморен / уморна. So- u------.
Си одам, бидејки сум уморен / уморна. Id--- p------ s-- u------.
   
Зошто веќе заминувате? Pr--- u- c--------?
Доцна е веќе. Je u- n------.
Јас заминувам, бидејки е веќе доцна. Ce------- p------ j- u- n------.