македонски » словенечки   Придавки 2


79 [седумдесет и девет]

Придавки 2

-

79 [devetinsedemdeset]

Pridevnik 2

79 [седумдесет и девет]

Придавки 2

-

79 [devetinsedemdeset]

Pridevnik 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиslovenščina
Облечена сум во син фустан. Na s--- i--- (O------- i---) m---- o-----.
Облечена сум во црвен фустан. Na s--- i--- (O------- i---) r---- o-----.
Облечена сум во зелен фустан. Na s--- i--- (O------- i---) z----- o-----.
   
Јас купувам една црна ташна. Ku---(a) b-- č--- t------.
Јас купувам една кафеава ташна. Ku---(a) b-- e-- r---- t------.
Јас купувам една бела ташна. Ku---(a) b-- b--- t------.
   
Ми треба нова кола. Po-------- n-- a---.
Ми треба брза кола. Po-------- h---- a---.
Ми треба удобна кола. Po-------- u----- a---.
   
Таму горе живее една стара жена. Ta- z----- s------ s---- g----.
Таму горе живее една дебела жена. Ta- z----- s------ d----- g----.
Таму долу живее една радознала жена. Ta- z----- s------ r-------- g----.
   
Нашите гости беа фини луѓе. Na-- g----- s- b--- p------- (p-------- l---------) l-----.
Нашите гости беа учтиви луѓе. Na-- g----- s- b--- v------ l-----.
Нашите гости беа интересни луѓе. Na-- g----- s- b--- z------- l-----.
   
Јас имам мили деца. Im-- l----- o-----.
Но соседите имаат дрски деца. To-- s------ i---- n------- o-----.
Дали Вашите деца се мирни? So v--- o----- p-----?