македонски » словенечки   Минато време 2


82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

+ 82 [dvainosemdeset]

+ Preteklost 2

82 [осумдесет и два]

Минато време 2

-

82 [dvainosemdeset]

Preteklost 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиslovenščina
Мораше ли да повикаш едно болничко возило? Al- s- m----(a) p-------- r------? +
Мораше ли да го повикаш лекарот? Al- s- m----(a) p-------- z--------? +
Мораше ли да ја повикаш полицијата? Al- s- m----(a) p-------- p-------? +
   
Го имате ли телефонскиот број? Сега го имав. Al- i---- t--------- š-------? P------ s-- j- š- i---(a). +
Ја имате ли адресата? Сега ја имав. Al- i---- n-----? P------ s-- g- š- i---(a). +
Имате ли карта од градот? Сега ја имав. Al- i---- n---- m----? P------ s-- g- š- i---(a). +
   
Дојде ли тој точно на време? Тој не можеше да дојде точно на време. Je p----- t----? O- n- m---- p---- p---------. +
Го најде ли тој патот? Тој не можеше да го најде патот. Je n---- p--? N- m---- n---- p---. +
Те разбира ли тој? Тој не можеше да ме разбере. Te j- r------? N- m- m---- r-------. +
   
Зошто не можеше да дојдеш точно на време? Za--- n--- m---- (m----) p---- t----? +
Зошто не можеше да го најдеш патот? Za--- n--- m---- (m----) n---- p---? +
Зошто не можеше да го разбереш? Za--- g- n--- m---- (m----) r-------? +
   
Не можев да дојдам точно на време, бидејки немаше автобус. Ni--- m---- (m----) p---- t----- k-- n- v---- n---- a------. +
Не можев да го најдам патот, бидејки немав карта на градот. Ni--- m---- (m----) n---- p---- k-- n---- i---(a) n----- m----. +
Не можев да го разберам, бидејки музиката беше толку гласна. Ni--- g- m---- (m----) r-------- k-- j- b--- g----- t--- g-----. +
   
Морав да земам едно такси. Mo---(a) s-- v---- t----. +
Морав да купам карта на градот. Mo---(a) s-- k----- n---- m----. +
Јас морав да го исклучам радиото. Mo---(a) s-- i-------- r----. +