македонски » словенечки   Споредни реченици со дека 2


92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

+ 92 [dvaindevetdeset]

+ Odvisni stavki z da 2

92 [деведесет и два]

Споредни реченици со дека 2

-

92 [dvaindevetdeset]

Odvisni stavki z da 2

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиslovenščina
Ме лути, дека рчиш. Je-- m-- d- s-----. +
Ме лути, дека пиеш толку многу пиво. Je-- m- t-- d- p---- t--- v----- p---. +
Ме лути, дека доаѓаш толку доцна. Je-- m-- d- t--- p---- p-------. +
   
Мислам, дека му треба лекар. Mi----- d- p-------- z--------. +
Мислам, дека тој е болен. Mi----- d- j- b----. +
Мислам, дека тој сега спие. Mi----- d- z--- s--. +
   
Ние се надеваме, дека тој ќе се ожени со нашата ќерка. Up---- d- s- b- p------ z n----- h-----. +
Ние се надеваме, дека тој има многу пари. Up--- (U----), d- i-- v----- d------. +
Ние се надеваме, дека тој е милионер. Up--- (U----), d- j- m--------. +
   
Слушнав, дека твојата сопруга имаше една несреќа. Sl----(a) s--- d- j- i---- t---- ž--- (n------). +
Слушнав, дека таа лежи во болница. Sl----(a) s--- d- l--- v b---------. +
Слушнав, дека твојот автомобил е потполно скршен. Sl----(a) s--- d- j- t--- a--- p-------- u-----. +
   
Ме радува, дека дојдовте. Ve---- m-- d- s-- p-----. +
Ме радува, дека имате интерес. Ve---- m-- d- v-- z----- (d- s-- z-------------). +
Ме радува, дека сакате да ја купите куќата. Ve---- m-- d- h----- k----- h---. +
   
Се плашам, дека последниот автобус е веќе заминат. Bo--- s-- d- s- j- z----- a------ ž- o-------. +
Се плашам, дека мораме да земеме такси. Bo--- s-- d- m----- (m-----) v---- t----. +
Се плашам, дека немам пари кај себе. Bo--- s-- d- n---- d------ p-- s---. +