македонски » албански   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [tetёdhjetёenёntё]

Urdhёrore 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [tetёdhjetёenёntё]

Urdhёrore 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиShqip
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Ti j- k-- d----- – m-- j- k-- d-----!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Ti f-- g---- – m-- f-- k-- g----!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Ti v--- k-- v--- – m-- e-- k-- v---!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Ti q--- m- z- k-- t- l---- – m-- q--- m- z- k-- t- l----!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Ti f--- m- z- k-- t- u--- – m-- f--- m- z- k-- t- u---!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Ti p- s---- – m-- p- k-- s----!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Ti p- s---- d---- – m-- p- k-- s----!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Ti p---- s---- – m-- p--- k-- s----!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Ti u------ k-- s----- – m-- u----- k-- s-----!
   
Станете, господине Милер! Ng------- z--- M----!
Седнете, господине Милер! Ul---- z--- M----!
Останете на местото, господине Милер! Rr--- u---- z--- M----!
   
Имајте трпение! Ki-- d----!
Не брзајте! Me---- k---- q- j- d----!
Почекајте еден момент! Pr---- n-- m-----!
   
Бидете внимателни! Ki-- k-----!
Бидете точни! Ji-- t- p-------!
Не бидете глупави! Mo- u t------ b------!