македонски » српски   Редни броеви


61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [шездесет и један]
61 [šezdeset i jedan]

Редни бројеви
Redni brojevi

61 [шеесет и еден]

Редни броеви

-

61 [шездесет и један]
61 [šezdeset i jedan]

Редни бројеви
Redni brojevi

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскисрпски
Првиот месец е јануари. Пр-- м---- ј- ј-----.
P--- m---- j- j-----.
Вториот месец е февруари. Др--- м---- ј- ф------.
D---- m---- j- f------.
Третиот месец е март. Тр--- м---- ј- м---.
T----- m---- j- m---.
   
Четвртиот месец е април. Че----- м---- ј- а----.
Č------ m---- j- a----.
Петтиот месец е мај. Пе-- м---- ј- м--.
P--- m---- j- m--.
Шесттиот месец е јуни. Ше--- м---- ј- ј---.
Š---- m---- j- j---.
   
Шест месеци се половина година. Ше-- м----- ј- п--- г-----.
Š--- m----- j- p--- g-----.
јануари, февруари, март Ја----- ф------- м----
J------ f------- m---,
април, мај, јуни. ап---- м-- и ј--.
a----- m-- i j--.
   
Седмиот месец е јули. Се--- м---- ј- ј--.
S---- m---- j- j--.
Осмиот месец е август. Ос-- м---- ј- а-----.
O--- m---- j- a-----.
Деветтиот месец е септември. Де---- м---- ј- с--------.
D----- m---- j- s--------.
   
Десеттиот месец е октомври. Де---- м---- ј- о------.
D----- m---- j- o------.
Единаесеттиот месец е ноември. Је-------- м---- ј- н-------.
J--------- m---- j- n-------.
Дванаесеттиот месец е декември. Дв------- м---- ј- д-------.
D-------- m---- j- d-------.
   
Дванаесет месеци се една година. Дв------ м----- ј- ј---- г-----.
D------- m----- j- j---- g-----.
јули, август, септември, Ју--- а------ с---------
J---- a------ s--------,
октомври, ноември, декември. ок------ н------- и д-------.
o------- n------- i d-------.