македонски » српски   Негирање 1


64 [шеесет и четири]

Негирање 1

-

+ 64 [шездесет и четири]64 [šezdeset i četiri]

+ Негација 1Negacija 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскисрпски
Јас не го разбирам зборот. Ја н- р------ р--.
J- n- r------ r--.
+
Јас не ја разбирам реченицата. Ја н- р------ р-------.
J- n- r------ r-------.
+
Јас не го разбирам значењето. Ја н- р------ з------.
J- n- r------ z-------.
+
   
наставник / учител уч----
u-----j
+
Го разбирате ли наставникот? Ра------ л- у------?
R------- l- u-------?
+
Да, јас го разбирам добро. Да- д---- г- р------.
D-- d---- g- r------.
+
   
наставничка / учителка уч-------
u--------a
+
Ја разбирате ли наставничката? Ра------ л- у--------?
R------- l- u---------?
+
Да, јас ја разбирам добро. Да- д---- ј- р------.
D-- d---- j- r------.
+
   
луѓе љу--
l---i
+
Ги разбирате ли луѓето? Ра------ л- љ---?
R------- l- l----?
+
Не, јас не ги разбирам сосема добро. Не- н- р------ и- т--- д----.
N-- n- r------ i- t--- d----.
+
   
пријателка пр--------
p---------a
+
Имате ли пријателка? Им--- л- п----------?
I---- l- p-----------?
+
Да, имам. Да- и---.
D-- i---.
+
   
ќерка кћ----
k-----a
+
Имате ли ќерка? Им--- л- к-----?
I---- l- k------?
+
Не, јас немам ќерка. Не- н----.
N-- n----.
+