македонски » српски   голем – мал


68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [шездесет и осам]
68 [šezdeset i osam]

велико – мало
veliko – malo

68 [шеесет и осум]

голем – мал

-

68 [шездесет и осам]
68 [šezdeset i osam]

велико – мало
veliko – malo

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскисрпски
голем и мал ве---- и м---
v----- i m--o
Слонот е голем. Сл-- ј- в----.
S--- j- v----.
Глушецот е мал. Ми- ј- м----.
M-- j- m----.
   
темен и светол та--- и с-----
t---- i s----o
Ноќта е темна. Но- ј- т----.
N-- j- t----.
Денот е светол. Да- ј- с-----.
D-- j- s-----.
   
стар и млад ст--- и м----.
s---- i m----.
Нашиот дедо е многу стар. На- д--- ј- ј--- с---.
N-- d--- j- j--- s---.
Пред 70 години беше уште млад. Пр- 70 г----- б-- ј- ј-- м---.
P-- 70 g----- b-- j- j-- m---.
   
убав и грд ле-- и р----
l--- i r---o
Пеперутката е убава. Ле---- ј- л--.
L----- j- l--.
Пајакот е грд. Па-- ј- р----.
P--- j- r----.
   
дебел и слаб / тенок де---- и м-----
d----- i m----o
Жена со 100 килограми е дебела. Же-- о- 100 к--- ј- д-----.
Ž--- o- 100 k--- j- d-----.
Маж со 50 килограми е слаб. Му------ о- 50 к--- ј- м----.
M------- o- 50 k--- j- m----.
   
скап и евтин ск--- и ј------
s---- i j-----o
Автомобилот е скап. Ау-- ј- с----.
A--- j- s----.
Весникот е евтин. Но---- с- ј------.
N----- s- j------.