македонски » српски   Минато 4


84 [осумдесет и четири]

Минато 4

-

+ 84 [осамдесет и четири]84 [osamdeset i četiri]

+ Прошлост 4Prošlost 4

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскисрпски
чита чи----
č----i
+
Јас читав. Ја с-- ч---- / ч-----.
J- s-- č---- / č-----.
+
Јас го прочитав целиот роман. Ја с-- п------- / п-------- ц-- р----.
J- s-- p------- / p-------- c-- r----.
+
   
разбира ра------
r------i
+
Јас разбрав. Ја с-- р------ / р-------.
J- s-- r------ / r-------.
+
Јас го разбрав целиот текст. Ја с-- р------ / р------- ц-- т----.
J- s-- r------ / r------- c-- t----.
+
   
одговара од--------
o--------i
+
Јас одговорив. Ја с-- о-------- / о---------.
J- s-- o-------- / o---------.
+
Јас одговорив на сите прашања. Ја с-- о-------- / о--------- н- с-- п-----.
J- s-- o-------- / o--------- n- s-- p------.
+
   
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Ја т- з--- – ј- с-- т- з--- / з----.
J- t- z--- – j- s-- t- z--- / z----.
+
Јас го пишувам тоа – јас го напишав тоа. Ја п---- т- – ј- с-- т- п---- / п-----.
J- p---- t- – j- s-- t- p---- / p-----.
+
Јас го слушам тоа – јас го слушнав тоа. Ја ч---- т- – ј- с-- т- ч-- / ч---.
J- č---- t- – j- s-- t- č-- / č---.
+
   
Јас го земам тоа – јас го зедов тоа. Ја у----- т- – ј- с-- т- у--- / у----.
J- u----- t- – j- s-- t- u--- / u----.
+
Јас го носам тоа – јас го донесов тоа. Ја д------ т- – ј- с-- т- д---- / д-----.
J- d------ t- – j- s-- t- d---- / d-----.
+
Јас го купувам тоа – јас го купив тоа. Ја к------ т- – ј- с-- т- к---- / к-----.
J- k------ t- – j- s-- t- k---- / k-----.
+
   
Јас го очекувам тоа – јас го очекував тоа. Ја о------- т- – ј- с-- т- о------- / о--------.
J- o------- t- – j- s-- t- o------- / o--------.
+
Јас го појаснувам тоа – јас го појаснив тоа. Ја о--------- т- – ј- с-- т- о------- / о--------.
J- o---------- t- – j- s-- t- o------- / o--------.
+
Јас го знам тоа – јас го знаев тоа. Ја п------- т- – ј- с-- т- п------- / п--------.
J- p------- t- – j- s-- t- p------- / p--------.
+