македонски » српски   Минато на модалните глаголи 1


87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [осамдесет и седам]
87 [osamdeset i sedam]

Прошлост модалних глагола 1
Prošlost modalnih glagola 1

87 [осумдесет и седум]

Минато на модалните глаголи 1

-

87 [осамдесет и седам]
87 [osamdeset i sedam]

Прошлост модалних глагола 1
Prošlost modalnih glagola 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскисрпски
Ние моравме да ги полеваме цвеќињата. Ми м------ з----- ц----.
M- m------ z----- c----.
Ние моравме да го расчистиме станот. Ми м------ п--------- с---.
M- m------ p--------- s---.
Ние моравме да ги измиеме садовите. Ми м------ о----- п-----.
M- m------ o----- p-----.
   
Моравте ли да ја платите сметката? Мо----- л- в- п------ р----?
M------ l- v- p------ r----?
Моравте ли да платите влез? Мо----- л- в- п------ у---?
M------ l- v- p------ u---?
Моравте ли да платите казна? Мо----- л- в- п------ к----?
M------ l- v- p------ k----?
   
Кој мораше да се поздрави? Ко с- м----- о--------?
K- s- m----- o--------?
Кој мораше да си оди рано дома? Ко м----- и-- р----- к---?
K- m----- i-- r----- k---?
Кој мораше да го земе возот? Ко м----- у---- в--?
K- m----- u---- v--?
   
Ние не сакавме да останеме долго. Ми н- х------- о----- д---.
M- n- h------- o----- d---.
Ние не сакавме да пиеме ништо. Ми н- х------- н---- п---.
M- n- h------- n---- p---.
Ние не сакавме да пречиме. Ми н- х------- с------.
M- n- h------- s------.
   
Јас штотуку сакав да телефонирам. Ја х----- у----- т-----------.
J- h----- u----- t-----------.
Јас сакав да нарачам едно такси. Ја х----- у----- п------ т----.
J- h----- u----- p------ t----.
Јас имено сакав да патувам дома. Ја х----- н---- и-- к---.
J- h----- n---- i-- k---.
   
Јас мислев, дека сакаше да ја повикаш твојата жена. Ја п-------- т- х---- п------ с---- ж---.
J- p-------- t- h---- p------ s---- ž---.
Јас мислев, дека сакаше да повикаш информации. Ја п-------- т- х---- п------ и----------.
J- p-------- t- h---- p------ i----------.
Јас мислев, дека сакаше да нарачаш пица. Ја п-------- т- х---- н------- п---.
J- p-------- t- h---- n------- p---.