македонски » српски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [осамдесет и девет]
89 [osamdeset i devet]

Императив 1
Imperativ 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [осамдесет и девет]
89 [osamdeset i devet]

Императив 1
Imperativ 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскисрпски
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Ти с- л-- / л--- – н- б--- т--- л-- / л----
T- s- l--- / l---- – n- b--- t--- l--- / l----!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Ти с----- т--- д--- – н- с----- т--- д----
T- s----- t--- d--- – n- s----- t--- d---!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Ти д------ т--- к---- – н- д----- т--- к-----
T- d------ t--- k---- – n- d----- t--- k----!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Ти с- с----- т--- г----- – н- с--- с- т--- г------
T- s- s----- t--- g----- – n- s--- s- t--- g-----!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Ти г------ т--- т--- – н- г----- т--- т----
T- g------ t--- t--- – n- g----- t--- t---!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Ти п---- п------ – н- п-- т--- п----
T- p---- p------ – n- p-- t--- p---!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Ти п---- п------ – н- п--- т--- п----
T- p---- p------ – n- p--- t--- p---!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Ти р---- п--- – н- р--- т----- п----
T- r---- p--- – n- r--- t----- p---!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Ти в---- т--- б--- – н- в--- т--- б----
T- v---- t--- b--- – n- v--- t--- b---!
   
Станете, господине Милер! Ус------- г-------- М-----
U-------- g-------- M----!
Седнете, господине Милер! Се----- г-------- М-----
S------ g-------- M----!
Останете на местото, господине Милер! Ос------ с------ г-------- М-----
O------- s------ g-------- M----!
   
Имајте трпение! Ст----- с--
S------ s-!
Не брзајте! Не ж------
N- ž-----!
Почекајте еден момент! Са------- ј---- м-------
S-------- j---- m------!
   
Бидете внимателни! Бу---- п-------
B----- p-------!
Бидете точни! Бу---- т-----
B----- t----!
Не бидете глупави! Не б----- г-----
N- b----- g----!