македонски » шведски   Императив 1 (Наредбена форма)


89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [åttionio]

Imperativ 1

89 [осумдесет и девет]

Императив 1 (Наредбена форма)

-

89 [åttionio]

Imperativ 1

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиsvenska
Ти си толку мрзелив / мрзелива – не биди толку мрзелив / мрзелива! Du ä- s- l-- – v-- i--- s- l--!
Ти спиеш толку долго – не спиј толку долго! Du s---- s- l---- – s-- i--- s- l----!
Ти доаѓаш толку доцна – не доаѓај толку доцна! Du k----- s- s--- – k-- i--- s- s---!
   
Ти се смееш толку гласно – немој да се смееш толку гласно! Du s------- s- h--- – s------ i--- s- h---!
Ти зборуваш толку тивко – не зборувај толку тивко! Du t---- s- t--- – t--- i--- s- t---!
Ти пиеш премногу – не пиј толку многу! Du d------ f-- m----- – d---- i--- s- m-----!
   
Ти пушиш премногу – не пуши толку многу! Du r---- f-- m----- – r-- i--- s- m-----!
Ти работиш премногу – не работи толку многу! Du a------ f-- m----- – a----- i--- s- m-----!
Ти возиш пребрзо – не вози толку брзо! Du k-- f-- f--- – k-- i--- s- f---!
   
Станете, господине Милер! St- u--- h--- M-----!
Седнете, господине Милер! Si-- n--- h--- M-----!
Останете на местото, господине Милер! Si-- k---- h--- M-----!
   
Имајте трпение! Ha t------!
Не брзајте! Ta e- t--!
Почекајте еден момент! Vä--- e-- ö--------!
   
Бидете внимателни! Va- f--------!
Бидете точни! Va- p-------!
Не бидете глупави! Va- i--- d--!