македонски » тајландски   Минато на модалните глаголи 2


88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [แปดสิบแปด]
bhæ̀t-sìp′-bhæ̀t

อดีตกาลของกริยาช่วย 2
à′-dèet-gan-kǎwng-grì′-ya-chûay′

88 [осумдесет и осум]

Минато на модалните глаголи 2

-

88 [แปดสิบแปด]
bhæ̀t-sìp′-bhæ̀t

อดีตกาลของกริยาช่วย 2
à′-dèet-gan-kǎwng-grì′-ya-chûay′

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиภาษาไทย
Мојот син не сакаше да си игра со куклата. ลู---- ข---- / ข------- ไ----------------
l-------------------------------------------------------------------------a
Мојата ќерка не сакаше да игра фудбал. ลู---- ข---- / ข------- ไ----------------
l-------------------------------------------------------------------------n
Мојата жена не сакаше со мене да игра шах. ภร-------------------------------
p---------------------------------------------------------------′
   
Моите деца не сакаа да се шетаат. ลู- ๆ--- ผ- / ด---- ไ----------------
l-------------------------------------------------------------------′
Тие не сакаа да ја раскренат собата. พว------------------
p-------------------------------------g
Тие не сакаа да појдат во кревет. พว----------------
p-----------------------------------n
   
Тој не смееше да јаде сладолед. เข-----------------------------
k-------------------------------------------------------------m
Тој не смееше да јаде чоколада. เข--------------------------------
k----------------------------------------------------------------′
Тој не смееше да јаде бомбони. เข-----------------------------
k----------------------------------------------------------t
   
Јас смеев да си посакам нешто. ผม / ด---- ไ-----------------------------------------
p-------------------------------------------------------------------------------------------------------g
Јас смеев да си купам фустан. ผม / ด---- ไ---------------------------------- ห-------
p-------------------------------------------------------------------------------------------------------′
Јас смеев да си земам бонбониера. ผม / ด---- ไ------------------------------------- ห--------
p-------------------------------------------------------------------------------------------------------′
   
Смееше ли да пушиш во авионот? คุ- ส---------------------------?
k--------------------------------------------------u
Смееше ли во болницата да пиеш пиво? คุ- ด---------------------------?
k-----------------------------------------------u
Смееше ли кучето да го земеш со себе во хотелот? คุ- น---------------------------?
k------------------------------------------------------u
   
На распустот децата смееја долго да останат надвор. ใน--------------- ๆ ไ-----------------------------------
n-- c----- p-- r-- d-- d-- m-- d---- b--- n-- d---- w-----a
Тие смееја долго да си играат во дворот. พว-------------------------------------
p------------------------------------------------------------------------n
Тие смееја долго да останат будни. พว----------------------------
p------------------------------------------------------------′