македонски » тигриња   Земји и јазици


5 [пет]

Земји и јазици

-

5 [ሓሙሽተ]
5 [ḥamushite]

ሃገራትን ቋንቋታትን
hageratini k’wanik’watatini

5 [пет]

Земји и јазици

-

5 [ሓሙሽተ]
5 [ḥamushite]

ሃገራትን ቋንቋታትን
hageratini k’wanik’watatini

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиትግርኛ
Џон е од Лондон. ጆን ካ- ሎ--- እ--
j--- k--- l------- i--።
Лондон се наоѓа во Англија. ሎን-- ኣ- ዓ------- ት--- ።
l------- a-- ‘------------- t------- ።
Тој зборува англиски. ንሱ እ----- እ- ይ--- ።
n--- i----------- i-- y------- ።
   
Марија е од Мадрид. ማር- ካ- ማ--- እ--
m----- k--- m------- i--።
Мадрид се наоѓа во Шпанија. ማድ-- ኣ- ስ-- ኢ- ት--- ።
m------- a-- s------ ī-- t------- ።
Таа зборува шпански. ንሳ ስ-- እ- ት--- ።
n--- s------ i-- t------- ።
   
Петар и Марта се од Берлин. ጴጥ--- ማ--- ካ- በ--- እ---
p----------- m------- k--- b------- i----።
Берлин се наоѓа во Германија. በር-- ኣ- ጀ--- እ- ት----
b------- a-- j------- i-- t-------።
Зборувате ли вие двајцата германски? ንስ---- ክ---- ጀ---- ት--- ዶ?
n------------ k---------- j---------- t------- d-?
   
Лондон е главен град. ሎን-- ሓ-- ር------ እ--
l------- h------ r------------ i--።
Мадрид и Берлин се исто така главни градови. ማድ--- በ---- ው- ር-------- እ---
m--------- b--------- w--- r----------------- i----።
Главните градови се големи и бучни. እዘ- ር-------- ዓ---- ዓ- ዝ--- እ---
i---- r---------------- ‘--------- ‘--- z------- i----።
   
Франција се наоѓа во Европа. ፍራ-- ኣ- ኤ--- እ- ት--- ።
f------- a-- ē------- i-- t------- ።
Египет се наоѓа во Африка. ግብ- ኣ- ኣ--- እ- ት--- ።
g------- a-- a------- i-- t------- ።
Јапонија се наоѓа во Азија. ጃፓ- ኣ- ኤ-- እ- ት--- ።
j----- a-- ē---- i-- t------- ።
   
Канада се наоѓа во Северна Америка. ካና- ኣ- ሰ------- እ- ት--- ።
k----- a-- s------------- i-- t------- ።
Панама се наоѓа во Средна Америка. ፓና- ኣ- ማ-------- እ- ት--- ።
p----- a-- m--------------- i-- t------- ።
Бразил се наоѓа во Јужна Америка. ብራ-- ኣ- ደ------- እ- ት--- ።
b------- a-- d------------- i-- t------- ።